Байдарки / спорядження/інструктори / експедиції /

Прокат байдарок і спорядження для сплавів в Києві: почасово, посуточно, на тривалий строк
08:00 - 22:00
без вихідних
Київ, ул. Затишна (Уютная) 7Б, кооп. Славутич
+38(063) 640 65 01
+38(097) 124 86 20

Як підібрати байдарку - поради спеціаліста

Підбір байдарки досить простий, але водночас важливе питання підготовки.

Вага, габарити, кількість місць, особливості конструкції потрібно підбирати в залежності від ваших завдань та можливостей.

Для правильного вибору байдарок серед таких видів як каркасні, каркаснонадувні, надувні — потрібно враховувати кілька основних факторів:
рівень фізичної підготовки, навички володіння технікою та мети.

Каркасні байдарки

Каркасні байдарки, якщо порівняти з каркасно надувними та надувними байдарками, мають кращу керованість, швидкість (до 6-ти км/год), мінімальний опір лобовому та бічному вітру, що робить витрату енергії людини порівняно невеликою, для долання довгих маршрутів сплаву, можна більше укомплектувати спорядження та речей у похід, чому сприяє конструкція.

У зв’язку з тим, що вага каркасних байдарок у районі 30 кг. (у складеному стані), то в більшості випадків їх використовують для сплавів, без поєднання піших і вело походів, так як носити на спині рюкзак вагою 25 — 30 кг зможе не кожен.

При складанні каркасної байдарки, потрібно уважно дотримуватись інструкції, яка додається в комплекті або звернутися за допомогою до інструктора, щоб унеможливити ризики пошкоджень кріплень тощо. Небажано використання такого типу байдарок на мілководді, тому що є ризики порвати «шкуру», яка натягнута на каркас про каміння на дні.

Каркасна байдарка швидко йде на дно, якщо вчасно не помітити накопичення води у днищі. Для цього рекомендується класти в байдарку кілька порожніх, щільно закритих балонів з-під води, ємністю 5 — 6 літрів. Це стосується і бічних ударів про коріння дерев і т.д., при невмілому маневрі, де можна зламати металеву конструкцію, яка може пробити «шкуру».

Каркаснонадувні байдарки

Каркаснонадувні байдарки також мають високу керованість і маневреність, завдяки наявності ребер жорсткості, тобто «скелета», але все ж трохи поступаються каркасним байдаркам, у зв’язку з тим, що до складу конструкції входить надувні елементи, які з точки зору фізики будуть чинити опір повітряним потокам та воді, тому швидкість ходу становитиме в районі 4.5 – 5 км/год.

Через повітряні балони буде трохи менше місця в байдарці, для навантаження особистих речей і спорядження, зате вага в складеному стані — до 20 кг., що дає можливість застосувати такий вид байдарки в поєднанні з пішими походами. Завдяки повітряним балонам, матеріал яких набагато міцніший, ніж у «шкури» каркасних, відповідно, така байдарка буде більш стійка до бічних ударів об каміння тощо, з мінімальним ризиком зламів деталей металевого каркасу.

Надувні байдарки

Надувні байдарки не можуть похвалитися високою маневреністю та швидкістю (4 км/год), а також місткістю для багажу. Це пов’язано з тим, що вся конструкція складається з повітряних балонів, що займає багато площі байдарки. Зате ідеально підходить для використання в режимі походів, не тільки на воді, але і пішо-, вело режимів завдяки своїй вазі (до 15 кг у складеному стані).

Таку байдарку легко надуть (до 3-х хвилин електронасосом або до 10 хвилин ножним насосом) і Ви готові до сплаву.

Додатково, можна використовувати надувне дно, яке додається окремо, що додасть не тільки жорсткість при керуванні та покращить швидкість, а й забезпечить комфорт для веслярів, а саме: під ногами завжди буде сухо, так як буде відтік води з надувного дна під основне днище, можна впевнено ставати на весь зріст на надувне днище, класти на нього твердий і важкий багаж не боячись проколоти основне днище.

У разі раптового проколу залишається можливість доплисти до берега, при цьому залишитися сухим і неушкодженим, без втрат екіпірування та багажу.

Важливо знати!

Важливе правило щодо використання всіх байдарок! Яку б Ви не вибрали байдарку, потрібно пам’ятати, що завантаження та розвантаження речами, а також посадка та висадка веслярів має відбуватися, коли байдарка перебувати на воді, без дотиків дна, тому що при завантаженій байдарці забороняється тягнути або тягнути її по піску, ґрунту та тим більше по камінню. У 99% випадків відбувається прокол або поріз днища або бічних частин, що призведе до тимчасових та фінансових втрат у процесі активного відпочинку. Навіть повністю розвантажену байдарку слід піднімати спереду та ззаду (для цього є спеціальні рукоятки на корпусі), якщо Ви хочете розташувати її на суші.

Гарного відпочинку!

Компанія Аллигатор :: Адреса: м. Київ, вул. Затишна (Уютная) 7Б, кооператив Славутич :: тел. +38 (063) 640-65-01 +38(097) 124 86 20 :: email alligator_org_ua@i.ua :: сайт alligator.org.ua